Επικίνδυνες σιδηροδρομικές γραμμές στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Επικίνδυνες σιδηροδρομικές γραμμές στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 10817/09.02.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους διερχόμενους οδηγούς αποδεικνύονται οι σιδηροδρομικές γραμμές για τη διέλευση των τρένων στην περιοχή της Μενεμένης Θεσσαλονίκης επί της οδού Μοναστηρίου στον αριθμό 220. Η τοποθέτηση της σήμανσης του ΟΣΕ για την ενημέρωση των οδηγών είναι τοποθετημένη σε λάθος σημείο και συνεπώς αποδεικνύεται επικίνδυνη στην πράξη, καθώς δεν επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη έγκαιρη προειδοποίηση των διερχόμενων οδηγών για την ύπαρξη σιδηροδρομικής γραμμής και προστατευτικών μπαρών.

Την ίδια στιγμή πάνω στα πεζοδρόμια και τις διαχωριστικές νησίδες, χωρίς κανένα ουσιαστικό ρόλο ύπαρξης, βρίσκονται τσιμεντένιοι στύλοι του οργανισμού σιδηροδρόμων, γεγονός που εμποδίζει τη διέλευση των πεζών, αλλά και την ορατότητα των πινακίδων της τροχαίας από τα αυτοκίνητα.  

Τα προειδοποιητικά φανάρια για τη διέλευση των τρένων δεν είναι ορατά από μακριά, καθώς την ορατότητα των οδηγών παρεμποδίζουν κολόνες. Η κατάσταση αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι ακόμα και όταν δεν  διέρχεται τρένο και έχουν προτεραιότητα, έχουν ατυχήματα στις γραμμές, γιατί δεν υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για την ύπαρξη σιδηροδρομικών γραμμών, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να κόψουν ταχύτητα.

Τα μικροατυχήματα στην περιοχή αποτελούν δυστυχώς καθημερινότητα, ενώ έντονη είναι η ανησυχία των επαγγελματιών που διατηρούν καταστήματα στην περιοχή και γίνονται καθημερινά μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο για την έγκαιρη ενημέρωση και προστασία των διερχόμενων οχημάτων από το σημείο όπου βρίσκονται οι σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή της Μενεμένης Θεσσαλονίκης;

- Για ποιο λόγο παραμένουν οι στύλοι του ΟΣΕ στις διαχωριστικές νησίδες και στα πεζοδρόμια παρεμποδίζοντας τη διέλευση των πεζών, αλλά και την ορατότητα των διερχόμενων οχημάτων;

Απάντηση Υπουργείου